Spotlámpa takarékosan

ImageEgészen a legutóbi hónapokig a spotlámpa és takarékosság fogalma kizárta egymást. Fejlődik a piac, fejlődnek  termékek. A jelenlegi állás szerint már működtethető egy spotlámpa is takarékosan.


Az eddigi takarékosabbank mondható változat a trafós volt, melynél egy áramátalakító (transzformátor) 12V-ra szelidítette a 220V-ot. Ez így a 220V-os variációhoz képest kevesebb energiát fogyasztott. De plusz költséget jelentett a trafó, melyre meghatározott mennyiségű izzó lehetett rákötni, hőt termelt, önmagában energiát vett fel és hőt termeltek az izzók is!

 • Süllyesztett spotlámpák esetén, amennyiben a "beépítési mélység" lehetővé teszi, a jelenlegi legkorszerűbb és legtakarékosabb változat a 220V-os beszerelés, kompakt vagy LED-es izzókkal.

  ImageA kompakt (fénycsöves) izzó az energiafelvételének 5x-ösét adja le fényerőben (a jó minőségű), márpedig a villanyszámlát az energiafelvétel után fizetjük! Tehát példáulegy 13W-os fogyasztással 65W-os fényerő érhető el. Az izzó élettartama 8000 üzemóra, szemben a hagyomásnyos izzó 800 órájval.


  Image

  A LED-es izzó élettartama 20000(!) üzemóra, energiafelvétele pedig csak töredéke a kompakt izzónak, fényereje azonban nem minen esetben elég.


  Melyik izzó a megfelelő a kettő közül?
  Attólfügg hova, milyen és mekkora fényre van szükség.
  - Nagyobb fényerőigényhez még mindenképpen a kompakt GU10-es izzókat ajánljuk. A hideg fényű változat a mennyezeti felszereléseknél, a meleg fényű a szemközeli világítótesteknél jobb megoldás.
  - A LED-es változat fényereje idáig nem tudott versenyezni a hagyományos és a kompakt izzóéval. Jelenleg a 32 LED-es, síkban kiálló izzó fényereje és a bevilágítás szöge már felér a hagyományos 35-40W-os izzó fényerejével.
  - Falon kívüli lámpatest esetén azonban csak LED-es izzó helyettesítheti a hagyományos, energiafaló GU10-es izzókat, mert mérete azonos a hagyományos izzó méretével. A kompakt GU10-es mélyebb, nem minden esetben lehet betekerni.

Nem egyszerű a választás, hiszen egyre fontosabb a takarékossági kérdés is, de hosszú távon sokat spórolhatunk, ha szaküzletben  kérünk tanácsot.

További kérdések esetén forduljon a Fészek Csillár- és Lakásfelszerelés üzlet munkatársaihoz.

Legfrissebb híreink

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Piktor Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány amely, mindkét üzletben levásárolható. Érvényesség: 1 év.

Piktor webáruház

Januári ajánlat Piktor webáruházPiktor webáruház

Elérhetőségek

Fészek Áruház

 • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
 • Nyitvatartás:
   Hétköznap 6-17 óráig
   Szombaton 6-13 óráig