Spotlámpa takarékosan

ImageEgészen a legutóbi hónapokig a spotlámpa és takarékosság fogalma kizárta egymást. Fejlődik a piac, fejlődnek  termékek. A jelenlegi állás szerint már működtethető egy spotlámpa is takarékosan.


Az eddigi takarékosabbank mondható változat a trafós volt, melynél egy áramátalakító (transzformátor) 12V-ra szelidítette a 220V-ot. Ez így a 220V-os variációhoz képest kevesebb energiát fogyasztott. De plusz költséget jelentett a trafó, melyre meghatározott mennyiségű izzó lehetett rákötni, hőt termelt, önmagában energiát vett fel és hőt termeltek az izzók is!

 • Süllyesztett spotlámpák esetén, amennyiben a "beépítési mélység" lehetővé teszi, a jelenlegi legkorszerűbb és legtakarékosabb változat a 220V-os beszerelés, kompakt vagy LED-es izzókkal.

  ImageA kompakt (fénycsöves) izzó az energiafelvételének 5x-ösét adja le fényerőben (a jó minőségű), márpedig a villanyszámlát az energiafelvétel után fizetjük! Tehát példáulegy 13W-os fogyasztással 65W-os fényerő érhető el. Az izzó élettartama 8000 üzemóra, szemben a hagyomásnyos izzó 800 órájval.


  Image

  A LED-es izzó élettartama 20000(!) üzemóra, energiafelvétele pedig csak töredéke a kompakt izzónak, fényereje azonban nem minen esetben elég.


  Melyik izzó a megfelelő a kettő közül?
  Attólfügg hova, milyen és mekkora fényre van szükség.
  - Nagyobb fényerőigényhez még mindenképpen a kompakt GU10-es izzókat ajánljuk. A hideg fényű változat a mennyezeti felszereléseknél, a meleg fényű a szemközeli világítótesteknél jobb megoldás.
  - A LED-es változat fényereje idáig nem tudott versenyezni a hagyományos és a kompakt izzóéval. Jelenleg a 32 LED-es, síkban kiálló izzó fényereje és a bevilágítás szöge már felér a hagyományos 35-40W-os izzó fényerejével.
  - Falon kívüli lámpatest esetén azonban csak LED-es izzó helyettesítheti a hagyományos, energiafaló GU10-es izzókat, mert mérete azonos a hagyományos izzó méretével. A kompakt GU10-es mélyebb, nem minden esetben lehet betekerni.

Nem egyszerű a választás, hiszen egyre fontosabb a takarékossági kérdés is, de hosszú távon sokat spórolhatunk, ha szaküzletben  kérünk tanácsot.

További kérdések esetén forduljon a Fészek Csillár- és Lakásfelszerelés üzlet munkatársaihoz.

Legfrissebb híreink

Festék és kert webáruház

Piktor webshop: A Piktor Festékbolt és Piktor Kert legtöbb terméke már online is megvásárolható egy helyen. Házhoz szállítással az ország egész területén.

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor szeptemberi újság

Szeptemberi ajánlat Piktor Festék és Kert újságOnline megtekintés

Elérhetőségek

Fészek Áruház

 • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
 • Nyitvatartás:
   Hétköznap 6-17 óráig
   Szombaton 6-13 óráig