Kerti bútorok, teraszok kezelése

ImageA kertben, szabadtéren elhelyezett, beépített faszerkezet, kerti bútor védelmet igényel. A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.


A fakezelő olajok a „legtermészetesebb” kezelő szerei a faszerkezeteknek, használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét.
Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV-sugárzásától.

A fakezelő olajokkal minden tiszta, száraz, zsírmentes, nedvszívó faanyag bevonható, mint például kerti bútorok, hinták, lugasok,korlátok.

Fa járófelületek, teraszok esetén a magasabb kopási igénybevétel miatt oldószertartalmú olaj használata javasolt. Ezek általában csúszásgátló adalékkal vannak ellátva, így még vizes állapotukban is biztonságosan járhatók.

Image A természetes fakezelő szerek a korábban hasonlóan olajozott felületekre közvetlenül felvihetők, a festett, lakkozott fa esetén azonban a korábbi bevonat eltávolítása után lehet csak megkezdeni a munkát. Az olaj legegyszerűbben ecsettel vagy tiszta, nem szálalódó, nedvszívó rongydarabbal hordható fel a kívánt felületre. Az olaj száradása előtt (kb. a felhordást követő 10-20 perc múlva) a fa felületérıl a be nem szívódott olajat puha ronggyal el kell távolítani, illetve a fába bedörzsölni.
Amennyiben az olajjal történı kezelés közben észleljük, hogy a fa pillanatok alatt elszívja felhordott mennyiséget, még a száradás előtt ismételjük meg a műveletet, illetve a továbbiakban növeljük a felhordott mennyiséget.

A fakezelő olajjal kezelt felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni.

A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztítót, a felújításhoz pedig a kezeléshez használt fakezelő olaj használható. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent.

A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra. Amennyiben ezt elfelejtettük, akkor most, tavasszal végezzük el és hagyjuk esőmentes, szabad levegıőn a
mielőbbi száradás érdekében.

A fakezelő olaj felhordása bútorok, korlátok, látszó fa szerkezetek, játékok esetében egy rétegben szükséges, de nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetében a száradást követıen ajánlott még egy réteg bedolgozása.
A fakezelő olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Piktor Festékbolt 

Legfrissebb híreink

Festék és kert webáruház

Piktor webshop: A Piktor Festékbolt és Piktor Kert legtöbb terméke már online is megvásárolható egy helyen. Házhoz szállítással az ország egész területén.

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor szeptemberi újság

Szeptemberi ajánlat Piktor Festék és Kert újságOnline megtekintés

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig