Kerti bútorok, teraszok kezelése

ImageA kertben, szabadtéren elhelyezett, beépített faszerkezet, kerti bútor védelmet igényel. A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.


A fakezelő olajok a „legtermészetesebb” kezelő szerei a faszerkezeteknek, használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és
szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét. Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV- sugárzásától.

A fakezelő olajokkal minden tiszta, száraz, zsírmentes, nedvszívó faanyag bevonható, mint például kerti bútorok, hinták, lugasok,korlátok.

Fa járófelületek, teraszok esetén a magasabb kopási igénybevétel miatt oldószer tartalmú olaj használata javasolt. Ezek általában csúszásgátló adalékkal vannak ellátva, így még vizes állapotukban is biztonságosan járhatók.

Image A természetes fakezelő szerek a korábban hasonlóan olajozott felületekre közvetlenül felvihetők, a festett, lakkozott fa esetén azonban a korábbi bevonat eltávolítása után lehet csak megkezdeni a munkát. Az olaj legegyszerűbben ecsettel, vagy tiszta, nem szálalódó, nedvszívó rongydarabbal hordható fel a kívánt felületre. Az olaj száradása előtt (kb. a felhordást követı 10-20 perc múlva) a fa felületérıl a be nem szívódott olajat puha ronggyal el kell távolítani, illetve a fába bedörzsölni. Amennyiben az olajjal történı kezelés közben
észleljük, hogy a fa pillanatok alatt elszívja felhordott mennyiséget, még a száradás előtt ismételjük meg a műveletet, illetve a továbbiakban növeljük a felhordott mennyiséget.

A fakezelő olajjal kezelt felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni. A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztítót, a felújításhoz pedig a kezeléshez használt fakezelő olaj használható. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent. A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra. Amennyiben ezt elfelejtettük, akkor most, tavasszal végezzük el és hagyjuk esőmentes, szabad levegıőn a
mielőbbi száradás érdekében.

A fakezelı olaj felhordása bútorok, korlátok, látszó fa szerkezetek, játékok esetében egy rétegben szükséges, de nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetében a száradást követıen ajánlott még egy réteg bedolgozása.
A fakezelő olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Piktor Festékbolt 

Legfrissebb híreink

Tűzifa értékesítés a Fészek Kertben

Tüzelőanyag értékesítés: 2018. októbertől a fa és szén értékesítés a Fészek Kert kertészeti szakáruházban történik.

Aktuális akciós újságok

Februári akciónk! Piktor akciós újságOnline megtekintés
Februári akciónk! Fészek Kert akciós újságOnline megtekintés

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: H-9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • E-mail: info@feszekaruhaz.hu
  • Telefon: +36 96/ 434 434
  • Nyitva tartás:
    • hétköznap 6-17 óráig
    • szombaton 6-13 óráig