Kerti bútorok, teraszok kezelése

ImageA kertben, szabadtéren elhelyezett, beépített faszerkezet, kerti bútor védelmet igényel. A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.


A fakezelő olajok a „legtermészetesebb” kezelő szerei a faszerkezeteknek, használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét.
Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV-sugárzásától.

A fakezelő olajokkal minden tiszta, száraz, zsírmentes, nedvszívó faanyag bevonható, mint például kerti bútorok, hinták, lugasok,korlátok.

Fa járófelületek, teraszok esetén a magasabb kopási igénybevétel miatt oldószertartalmú olaj használata javasolt. Ezek általában csúszásgátló adalékkal vannak ellátva, így még vizes állapotukban is biztonságosan járhatók.

Image A természetes fakezelő szerek a korábban hasonlóan olajozott felületekre közvetlenül felvihetők, a festett, lakkozott fa esetén azonban a korábbi bevonat eltávolítása után lehet csak megkezdeni a munkát. Az olaj legegyszerűbben ecsettel vagy tiszta, nem szálalódó, nedvszívó rongydarabbal hordható fel a kívánt felületre. Az olaj száradása előtt (kb. a felhordást követő 10-20 perc múlva) a fa felületérıl a be nem szívódott olajat puha ronggyal el kell távolítani, illetve a fába bedörzsölni.
Amennyiben az olajjal történı kezelés közben észleljük, hogy a fa pillanatok alatt elszívja felhordott mennyiséget, még a száradás előtt ismételjük meg a műveletet, illetve a továbbiakban növeljük a felhordott mennyiséget.

A fakezelő olajjal kezelt felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni.

A felület tisztításához speciális lakk- és lazúrtisztítót, a felújításhoz pedig a kezeléshez használt fakezelő olaj használható. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent.

A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra. Amennyiben ezt elfelejtettük, akkor most, tavasszal végezzük el és hagyjuk esőmentes, szabad levegıőn a
mielőbbi száradás érdekében.

A fakezelő olaj felhordása bútorok, korlátok, látszó fa szerkezetek, játékok esetében egy rétegben szükséges, de nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetében a száradást követıen ajánlott még egy réteg bedolgozása.
A fakezelő olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Piktor Festékbolt 

Legfrissebb híreink

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Piktor Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány amely, mindkét üzletben levásárolható. Érvényesség: 1 év.

Piktor webáruház

Januári ajánlat Piktor webáruházPiktor webáruház

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig