Hogyan válasszunk dugaljat, kapcsolót, lámpát?

ImageA lakás berendezésének -úgy tűnik- utolsó fázisa a világítótestek elhelyezése. Nagyon okos dolog azonban, ha már a tervezéskor felmérjük a fényerő-igényt. Sokszor mondjuk, de nem elégszer mégsem, hogy a befejező munkálatokkal, mint kapcsolók, lámpák, karnisok, függönyözés, nagyot lehet emelni, de még nagyobbat lehet rontani az addigi harmónián...


1. Kapcsolók, dugaljak pontos helye
ImageMár a felújítás/építkezés megkezdésekor végig kell gondolni, hol szükséges dugalj elhelyezése, mennyi dugaljra lesz ott szükség, hol akarunk nagyon látni és hol elég a hangulatfény.  Már az építéskor ennek megfelelően célszerű a vezetékeket bevésni. Számos esetben tapasztaljuk, hogy a falszín kiválasztásával úgy érzik, megtettek mindent a  szép belső környezetért, holott ez korántsem így van! Festés után már késő azon gondolkodni, hogy a karnist el lehetettt volna rejteni, miért is nincs az ágynál vezeték az olvasáshoz szükséges lámpának...

Szóval előre megfontolni, hova, mire van szükségünk!

2. Szükséges fényerő
Ezt követően sem ajánlom azonban, hogy hirtelen felindulásból elszaladjanak az első üzletbe. Urak figyelem! Nem szabad sajnálni az időt az alapos, átgondolt vásárlásra!. Ne vegyék meg, csak azért mert tetszik a családnak, hiszen az a lámpa nem biztos, hogy az adott helyen éppen olyan szép lesz. Nem beszélve a szükséges fényerő meglétéről/hiányáról, melyet nem is olyan egyszerű eldönteni!
ImageHiába gyönyörű ugyanis egy nagyon divatos 4 ágú spotlámpa, csodálatos ívelt karon szerelve, ha 15-20 m2 önálló bevilágítására egyszerűen alkalmatlan.
Sötétre festett mennyezet esetén pedig nem célszerű felfelé álló karú lámpát vásárolni, vagy többszörös fényerejű szükséges, mert a fényt legjobban a fehér szín tükrözi vissza.
Ezenkívül nagyon szép lehet egy színezett és zárt világítótest, biztosak lehetünk azonban abban, hogy nagyon kevés fényt enged át.

3. Takarékosság lehetősége
A talán legfontosabb szempont, a takarékosság lehetősége szintén sok külsőre nagyon tetszetős lámpa ellen szól. Ha tehát nincs lehetőség a kiválasztott lámpa energiatakarékos világítótesttel történő szerelésére (ebből pedig csak jó minőségűt érdemes vásárolni, mint azt korábbi cikkünkben már ismertettük)  el kell gondolkodni, hogy 250-300 W egyidejű világíttatása mennyibe fog kerülni a jelenleg is húzós energiaárak mellett. Nem beszélve a folyamatos áremelésről...

Higgyék el, van olyan lámpa, ami külsőre nagyon hasonló, a fénye is elég, mégis alkalmas a spórolásra!
Nem muszáj esztétikai kompromisszumot kötni, meg kell keresni a megfelelő darabokat, melyek az ízlésesség mellett takarékosan működtethetőek.

Üzletünkben bármelyik stílusban szívesen segítünk esztétikus, bútorral-falszínnel-karnissal-függönnyel összehangolt, elegendő fényerejű, mégis takarékos világítótestet választani!

További kérdések esetén forduljon a Fészek Csillár- és Lakásfelszerelés üzlet munkatársaihoz.

Legfrissebb híreink

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Piktor Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány amely, mindkét üzletben levásárolható. Érvényesség: 1 év.

Piktor webáruház

Januári ajánlat Piktor webáruházPiktor webáruház

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig