Betonmedencék felújítása, festése

ImageSzivárog a víz a medencéből? Megkopott, esetleg lepergett a felületről a festék? Aggasztó problémák a medencéknél, amit egyrészt esztétikai, másrészt gazdaságossági szempontból is mielőbb orvosolni kell.

A beton medencék vízzáróságára már építésekor nagy figyelmet kell fordítani. A betont speciális adalékokkal tömörré teszik, ezzel fokozva a vízzáróságát, a függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál különféle tömítő szalagokat alkalmaznak. A végső felületképzés előtt csempe burkolásnál 2 komponensű folyékony fóliát hordanak fel, amivel tulajdonképpen egy folytonos fóliaréteg kerül a beton felületére, festés előtt pedig vízzáró vakolattal biztosítják a megfelelő vízzáróságot.

Amennyiben festett medencénkből elszivárog a víz, az előbb említett vízzáró vakolattal lehet a problémát megoldani. Ez alkalmazható akár mély medencénél is, és ellenáll nemcsak a belső oldali, hanem a föld felől érkező víznyomásnak is. Felhordása előtt a medencéről el kell távolítani a festékréteget, valamint a felületet enyhén érdesíteni és mélyalapozni szükséges a megfelelő tapadás érdekében. A vakolatot 2-4 cm vastagságban kell felhordani lehetőség szerint egyszerre vagy két rétegben. A vízszintes és függőleges felületek csatlakozásainál érdemes a vakolat alá gumiszalagot helyezni, és minden csatlakozási pontnál nagy gondossággal eljárni, ugyanis ezek a legkritikusabb felületek.

A teljes száradás után következhet a festés. Kizárólag speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagot használjunk. A víz alatti felületek nagyon magas koptató és vegyi-maró (vízkezelő szerek miatti) igénybevételnek vannak kitéve. Ezen festékek különféle, úgynevezett víz-színekben kaphatók, mint pl.: víz-kék, víz-zöld, stb. Felhordásuk során ügyelni kell, hogy minden részre megfelelő anyagmennyiség jusson, és minimálisan két rétegben (ajánlott a három réteg) kerüljön felhordásra.

Amennyiben csak felújító festés szükséges, a munka megkezdése előtt próbafestést kell végezni egy kis felületen a már fent lévő, és az újonnan felhordandó anyag összeférhetőségének megállapítására. Ha felcsípné az új anyag a régit, válasszunk másik festéket, vagy kérje szakember javaslatát.
 

ImageCsempézett medencéknél felmerülő vízvesztési problémák megoldása már lényegesen bonyolultabb, költségesebb procedúra, és szakember láttamozását igényli. Általában a víz a fugákon keresztül, vagy az illesztési hézagoknál szivárog el. A fuga vízzárósága utólagosan könnyedén orvosolható úgynevezett fugaimpregnáló szerekkel, melyek egyrészt eltömítik a hajszálrepedéseket, másrészt vékony védőréteget képeznek a felületen. Amennyiben ennél nagyobb a probléma, a teljes rendszer felújítása szükséges a csempeburkolat eltávolításával, majd újracsempézésével (közben természetesen a vízzáróság megoldásával folyékony fóliával), vagy a már meglévő burkolatra újabb felragasztásával.

Nagyon fontos, hogy medence építés illetve felújítás előtt feltétlenül kérje ki szakember segítségét, véleményét. A jól megépített illetve felújított medence szinte örök életre gondmentes szórakozást nyújt, az utólagos probléma megoldás komoly költségekkel jár.

Piktor Festékbolt 

 

Legfrissebb híreink

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Piktor Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány amely, mindkét üzletben levásárolható. Érvényesség: 1 év.

Piktor webáruház

Januári ajánlat Piktor webáruházPiktor webáruház

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig