Betonmedencék felújítása, festése

ImageSzivárog a víz a medencéből? Megkopott, esetleg lepergett a felületről a festék? Aggasztó problémák a medencéknél, amit egyrészt esztétikai, másrészt gazdaságossági szempontból is mielőbb orvosolni kell.

A beton medencék vízzáróságára már építésekor nagy figyelmet kell fordítani. A betont speciális adalékokkal tömörré teszik, ezzel fokozva a vízzáróságát, a függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál különféle tömítő szalagokat alkalmaznak. A végső felületképzés előtt csempe burkolásnál 2 komponensű folyékony fóliát hordanak fel, amivel tulajdonképpen egy folytonos fóliaréteg kerül a beton felületére, festés előtt pedig vízzáró vakolattal biztosítják a megfelelő vízzáróságot.

Amennyiben festett medencénkből elszivárog a víz, az előbb említett vízzáró vakolattal lehet a problémát megoldani. Ez alkalmazható akár mély medencénél is, és ellenáll nemcsak a belső oldali, hanem a föld felől érkező víznyomásnak is. Felhordása előtt a medencéről el kell távolítani a festékréteget, valamint a felületet enyhén érdesíteni és mélyalapozni szükséges a megfelelő tapadás érdekében. A vakolatot 2-4 cm vastagságban kell felhordani lehetőség szerint egyszerre vagy két rétegben. A vízszintes és függőleges felületek csatlakozásainál érdemes a vakolat alá gumiszalagot helyezni, és minden csatlakozási pontnál nagy gondossággal eljárni, ugyanis ezek a legkritikusabb felületek.

A teljes száradás után következhet a festés. Kizárólag speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagot használjunk. A víz alatti felületek nagyon magas koptató és vegyi-maró (vízkezelő szerek miatti) igénybevételnek vannak kitéve. Ezen festékek különféle, úgynevezett víz-színekben kaphatók, mint pl.: víz-kék, víz-zöld, stb. Felhordásuk során ügyelni kell, hogy minden részre megfelelő anyagmennyiség jusson, és minimálisan két rétegben (ajánlott a három réteg) kerüljön felhordásra.

Amennyiben csak felújító festés szükséges, a munka megkezdése előtt próbafestést kell végezni egy kis felületen a már fent lévő, és az újonnan felhordandó anyag összeférhetőségének megállapítására. Ha felcsípné az új anyag a régit, válasszunk másik festéket, vagy kérje szakember javaslatát.
 

ImageCsempézett medencéknél felmerülő vízvesztési problémák megoldása már lényegesen bonyolultabb, költségesebb procedúra, és szakember láttamozását igényli. Általában a víz a fugákon keresztül, vagy az illesztési hézagoknál szivárog el. A fuga vízzárósága utólagosan könnyedén orvosolható úgynevezett fugaimpregnáló szerekkel, melyek egyrészt eltömítik a hajszálrepedéseket, másrészt vékony védőréteget képeznek a felületen. Amennyiben ennél nagyobb a probléma, a teljes rendszer felújítása szükséges a csempeburkolat eltávolításával, majd újracsempézésével (közben természetesen a vízzáróság megoldásával folyékony fóliával), vagy a már meglévő burkolatra újabb felragasztásával.

Nagyon fontos, hogy medence építés illetve felújítás előtt feltétlenül kérje ki szakember segítségét, véleményét. A jól megépített illetve felújított medence szinte örök életre gondmentes szórakozást nyújt, az utólagos probléma megoldás komoly költségekkel jár.

Piktor Festékbolt 

 

Legfrissebb híreink

Festék és kert webáruház

Piktor webshop: A Piktor Festékbolt és Piktor Kert legtöbb terméke már online is megvásárolható egy helyen. Házhoz szállítással az ország egész területén.

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor szeptemberi újság

Szeptemberi ajánlat Piktor Festék és Kert újságOnline megtekintés

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig