Amit az energiatakarékos izzókról tudni kell(ene) II.

Több helyen találkozhatunk energiatakarékos izzó ajánlatokkal. Az energiatakarékos izzó valóban energiát takarít meg, ha jó helyen és jól használjuk, és valóban az adott helyre a megfelelő izzót használjuk. Ma már rendkívül fontos szempont, hogy az adott lámpa takarékos izzóval működjön, olyan hatalmas azonban a kínálat, hogy csak a fejünket kapkodjuk...


Hogy is lehet eligazodni a takarékos izzók között?
Takarékossági törekvéseink során az alábbi kérdéseket kell megválaszolni:

1. Milyen fényerőt szeretnénk?
A fényerő-igény mértéke határozza meg a szükséges izzót. (Ez alól kivétel, ha a mérete miatt nem fér el, ill. az esztétikum miatt nem ajánlott a hagyományos csöves energiatakarékos izzó) A jobb minőségű takarékos izzók a felvett energia többszörösét adják le fényerőben. Tehát 8 W fogyasztás mellett 40 W fényerő nyerhető. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek az izzók 7-8000 üzemórásak, szemben a hagyományos izzók 800-1000 üzemórájával. Vagyis: 1/5-öd fogyasztás, 10x-es üzemidő.

2. Gyakori kapcsolgatás vagy folyamatos világítás várható?
Gyakori kapcsolgatás esetén a hagyományos takarékos kompakt izzók nem a legmegfelelőbbek, mert -autósnyelven szólva- a gyakori indítás árt a motornak. Nem célszerű az üzemórák számát kapcsolgatással a töredékére csökkenteni.
Nem ajánlott tehát: mozgásérzékelő, jelzőfényes kapcsoló, fényerőszabályozós kapcsoló esetén. Ebben az esetben a LED-es izzókat ajánljuk. Jó hír, hogy E 14, E 27, GU 10 izzókat is ki tudunk váltani takarékos, LED-es változattal. Változó LED-számokkal növelhetjük a fényerőt, fogyasztásuk valóban elhanyagolható, kb. 6 LED fogyaszt 1 W energiát. Üzemidejük 20000-50000 óra.

3. Irányfényt vagy szórt fényt szeretnénk?
Abban az esetben, ha a lámpa, a búra mérete, valamint a foglalat lehetővé teszi, hogy bármelyik takarékossági lehetőség közül válasszunk, már csak azt a kérdést kell eldöntenünk: irányfényt vagy szórt fényt szeretnénk? 
Amennyiben a cél egy adott felület (asztal, kép stb.) megvilágítása, legmegfelelőbbek a LED-es izzók.
GU 10-es (spot) foglalatnál a kompakt izzó is jó választás lehet, maga a spot eleve irányfényt ad.
Szórt fény-igényénél, ha tehát egy helyiség jó megvilágítása a cél, a kompakt izzókkal
érjük el inkább a kívánt hatást. Különösen, ha búrából kilátszó izzó esetén a gömbölyű takarékos izzót választjuk, esztétikus lámpával fényes is lesz a helyiség.Összegezve: a lámpa, a búra mérete, a foglalat fajtája, a fényerő mértékének és formájának szükséglete határozza meg, milyen izzóra van szükségünk. Ezt követően kell az izzó tulajdonságait, ár-érték arányait megvizsgálnunk.

Reméljük, tudtunk segíteni a választásban!!

További kérdések esetén forduljon a Fészek Csillár- és Lakásfelszerelés üzlet munkatársaihoz.

Legfrissebb híreink

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Fészek Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány. Háromféle címlet, mindkét üzletben levásárolható, 1 év érvényesség.

Tűzifa értékesítés a Fészek Kertben

Tüzelőanyag értékesítés: 2018. ősztől a fa és szén értékesítés a Fészek Kertben történik. További infók: https://feszekkert.hu/tuzeloanyag-kereskedes

Akciós újságok

Áprilisi akciók! Piktor akciós újságOnline megtekintés
Áprilisi akciók! Fészek Kert akciós újság Online megtekintés

Elérhetőségek

Fészek Áruház

  • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
  • Telefon: +36 96/ 511 860
  • Nyitvatartás:
     Hétköznap 6-17 óráig
     Szombaton 6-13 óráig