Amit az energiatakarékos izzókról tudni kell(ene)

ImageAz energiatakarékos izzók piaca az utóbbi néhány évben kiszélesedett és jelentős minőségbeni és árbeli különbségeket fedezhetünk fel. Az üzletben nemrég egy vásárló, csak az izzó árát kérdezte és közölte, hogy “máshol olcsóbb”. Meglepő azonban, hogy a tájékozatlan ember milyen félinformációkból von le téves következtetéseket...


Az energiatakarékos izzókhoz több formában lehet hozzájutni:

 • ImageHagyományos csöves: olyan lámpákba ajánlom, ahol elfér, nincs látható helyen. A Watt-számmal együtt nő az izzó hossza.
 • Kocka alakú: olyan lámpákba, ahová nem fér el a szükséges fényerejű hagyományos energiatakarékos izzó.
 • Gömb alakú: a búrából kilátszó helyen, ahol esztétikailag romboló lenne a csöves izzó.
 • Formatervezett, spirál és egyéb alakú: olyan búrákhoz, enteriőrökhöz ajánlható, amelyben a látható helyen lévő izzóval különleges, nem szokványos hatást szeretnénk elérni.

A felsorolt változatok mindegyike kapható E14 és E27 foglalattal.

 • ImageA spotizzók (220 V-ra szerelt) energiamegtakarításának kérdése sokáig megoldatlan maradt, holott a modern lakásbelsők, álmennyezetek, konyhai pultok megvilágítását leginkább ilyen izzókkal oldották meg. Ma már ebben az izzófajtában is megtalálható az energiatakarékos változat, amely akár 7 W energiafelvétellel oldja meg a hagyományosan beszerelt spotizzók súlyos energiafelhasználásának gondját. Bővebben a témáról itt.

Amire figyelni kell a vásárláskor:

a megvásárolni kívánt izzó fényereje, alakja - ld. korábban felsorolt elvárások – energiaosztálya és a becsült üzemóra. Ezeknek az adatoknak szerepelnie kell(ene) minden energiatakarékos világítási eszközön. Összehasonlításukkal tudhatjuk meg, valóban olcsó-e az olcsó, vagy elhamarkodott döntést hoztunk, amikor csak az árat vettük összehasonlításunk alapjául...

Arról, hogy érdemes-e az adott helyre és melyik energiatakarékos izzó vásárlása a célszerűbb, szívesen adunk tájékoztatást!

 

Több helyen találkozhatunk energiatakarékos izzó ajánlatokkal.
Az energiatakarékos izzó valóban energiát takarít meg, ha jó helyen és jól használjuk, és valóban az adott helyre a megfelelő izzót használjuk. Ma már rendkívül fontos szempont, hogy az adott lámpa takarékos izzóval működjön, olyan hatalmas azonban a kínálat, hogy csak a fejünket kapkodjuk...

Hogy is lehet eligazodni a takarékos izzók között?

Takarékossági törekvéseink során az alábbi kérdéseket kell megválaszolni:

1. Milyen fényerőt szeretnénk?

A fényerő-igény mértéke határozza meg a szükséges izzót. (Ez alól kivétel, ha a mérete miatt nem fér el, ill. az esztétikum miatt nem ajánlott a hagyományos csöves energiatakarékos izzó) A jobb minőségű takarékos izzók a felvett energia többszörösét adják le fényerőben. Tehát 8 W fogyasztás mellett 40 W fényerő nyerhető. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek az izzók 7-8000 üzemórásak, szemben a hagyományos izzók 800-1000 üzemórájával. Vagyis: 1/5-öd fogyasztás, 10x-es üzemidő.

2. Gyakori kapcsolgatás vagy folyamatos világítás várható?

Gyakori kapcsolgatás esetén a hagyományos takarékos kompakt izzók nem a legmegfelelőbbek, mert -autósnyelven szólva- a gyakori indítás árt a motornak. Nem célszerű az üzemórák számát kapcsolgatással a töredékére csökkenteni.
Nem ajánlott tehát: mozgásérzékelő, jelzőfényes kapcsoló, fényerőszabályozós kapcsoló esetén. Ebben az esetben a LED-es izzókat ajánljuk. Jó hír, hogy E 14, E 27, GU 10 izzókat is ki tudunk váltani takarékos, LED-es változattal. Változó LED-számokkal növelhetjük a fényerőt, fogyasztásuk valóban elhanyagolható, kb. 6 LED fogyaszt 1 W energiát. Üzemidejük 20000-50000 óra.

3. Irányfényt vagy szórt fényt szeretnénk?

Abban az esetben, ha a lámpa, a búra mérete, valamint a foglalat lehetővé teszi, hogy bármelyik takarékossági lehetőség közül válasszunk, már csak azt a kérdést kell eldöntenünk: irányfényt vagy szórt fényt szeretnénk?
Amennyiben a cél egy adott felület (asztal, kép stb.) megvilágítása, legmegfelelőbbek a LED-es izzók.
GU 10-es (spot) foglalatnál a kompakt izzó is jó választás lehet, maga a spot eleve irányfényt ad.
Szórt fény-igényénél, ha tehát egy helyiség jó megvilágítása a cél, a kompakt izzókkal érjük el inkább a kívánt hatást. Különösen, ha búrából kilátszó izzó esetén a gömbölyű takarékos izzót választjuk, esztétikus lámpával fényes is lesz a helyiség.


Összegezve: a lámpa, a búra mérete, a foglalat fajtája, a fényerő mértékének és formájának szükséglete határozza meg, milyen izzóra van szükségünk. Ezt követően kell az izzó tulajdonságait, ár-érték arányait megvizsgálnunk.

Reméljük, tudtunk segíteni a választásban!!
További kérdések esetén forduljon a Fészek Csillár- és Lakásfelszerelés üzlet munkatársaihoz.

Legfrissebb híreink

Reggelizz nálunk!

Piktor Bisztró: Két bevásárlás közt egy jó kávé? Egy gyors ebéd? Finom reggeli, délutáni desszert? Nyáron jegeskávé, limonádé, télen forró csoki...

Piktor és Kert ajándékutalványok

Piktor és Kert ajándékutalványok

Újdonság: A Piktor Kertben és a Piktor Festékboltban is kapható ajándékutalvány amely, mindkét üzletben levásárolható. Érvényesség: 1 év.

Piktor webáruház

Januári ajánlat Piktor webáruházPiktor webáruház

Elérhetőségek

Fészek Áruház

 • Cím: 9023 Győr, Mészáros Lőrinc út 1.
 • Nyitvatartás:
   Hétköznap 6-17 óráig
   Szombaton 6-13 óráig